Til toppen

Øk komforten, ikke strømregningen


Øk komforten, ikke strømregningen


Mange bruker en varmepumpe til å redusere strømregningen sin på kalde vinterdager. Bruker man opp denne besparelsen hvis man kjøler ned boligen på varme sommerdager? Nei, sier ekspertene! Har du investert i en luft-til-luft-varmepumpe, koster det lite å bruke den til å kjøle boligen din på sommeren.



Hvem drømmer ikke om å komme hjem til en sval bolig når temperaturen stiger langt opp på 20-tallet varme sommerdager? Kjøler man ned boligen oppnår man mange positive effekter. Man sover bedre, energien stiger og man yter bedre.


Klimaanlegg
Moderne varmepumper får ofte betegnelsen «klimaanlegg», fordi de fungerer like godt som aircondition om sommeren, som varmekilder om sommeren. Men hvordan ser det økonomiske bildet ut? Vil man bruke opp det man sparer i strøm om sommeren på å kjøle ned boligen om vinteren?

Normalt vil det gå med lite energi til kjøling. Man har bare behov for å kjøle noen timer på de varmeste dagene, og det er mindre forskjell mellom temperaturen inne og ute enn om vinteren, noe som er gunstig for varmepumpen. 

Fjern andre varmekilder
Det er selvsagt nødvendig å fjerne andre varmekilder for å oppnå god kjøleeffekt. Lukk vinduene når man kjøler. Spesielt gjelder dette på soverommet. Et fint triks her er å kjøle ned med lukket vindu på dagtid, slå av varmepumpen og åpne vinduet når man legger seg.
Solskjerming er også effektivt for å stenge varmen ute og man oppnår bedre kjeøleeffekt.

Ikke kjøl for kraftig
Det er ikke noe poeng å kjøle for mye. En feil man nordmenn gjør når varmen kommer sigende, er å stille inn kjøleanlegget for kaldr, gjerne ned til 18 grader. Da øker forbruket og man kan lettere bli forkjølet. 22-23 grader er en fin sommertemperatur for mange, også innvendig.

Ikke bruk automatisk driftsmodus
Et godt råd er å ikke benytte auto-funksjon på varmepumpen, dette er en funksjon som ikke fungerer godt i Norge. Med auto-funksjonen for driftsmodus velger varmepumpen selv om den skal varme eller kjøle. Da risikerer du at varmepumpen varmer om natta og begynner å kjøle om morgenen. Det er bedre å velge oppvarming eller kjøling etter behov.

Bruk vifta smart
Når du bruker varmepumpen til å kjøle, kan det også være lurt å stille inn vifta på innedelen optimalt. Hvis du endrer spjeldvinkel slik at lufta blåser langs taket, får du bedre komfort i oppholdssonen. Og setter du opp hastigheten på vifta, får du bedre omrøring av lufta i rommet slik at kjølt luft sprer seg bedre.  

Sjekk kondensslangen hver sommer
Og før du i det hele tatt tenker på å kjøle med varmepumpen: Sjekk at du har en kondensslange montert på innedelen, og at den riktig montert og åpen slik at kondensvann fra innedelen renner ut på utsiden av veggen. Dette bør du gjøre første gang varmepumpen brukes til kjøling, hver sommer.

(Kilde:varmepumpeinfo.no)

Så mye koster det å kjøle ned boligen pr dag !

Hvor mye strøm en varmepumpe bruker til kjøling, avhenger av flere faktorer. Man må se på hvor varmt det er inne, hvor raskt varmepumpen skal kjøle og hvor store arealer kjølingen skal dekke. En vanlig luft-til-luft-varmepumpe bruker gjerne mellom 200 og 1200 W, for eksempel 400 W. Hvor mye energi dette blir i løpet av året, avhenger av flere faktorer:

La oss si at du skal kjøle 12 timer hver dag i 3 måneder (90 dager), i perioden fra juni til august.

Dette blir 1080 timer á 400 W, eller 432 kilowatt-timer.

Selv om man regner ut fra en ganske høy strømpris, la oss si 1 kr/ kWh, så blir ikke kostnaden så høy:

Kjølingen i dette eksempelet koster ca. 432 kr - eller under 5 kr dagen for 12 timers kjøling over de 3 varmeste månedene.

 


3 gode varmepumper til aircondition:

Kompakt og kraftig! Og perfekt til kjøling på soverom!

Liten og rimelig og perfekt til kjøling!