Til toppen

Nesten gratis varmepumpe? Ja, det finnes

Nesten gratis varmepumpe? Ja, det finnes


- Ja, sier selger Thao Pham i Varmepumpeservice og legger til: - Men det betinger at du kjøper av en av våre forhandlere som tilbyr Resurs Bank sitt varmepumpelån.

Thao Pham har ansvaret for bedriftens forhandlernettverk og har satt seg godt inn i hva sluttkundene ønsker. Og mange er naturlig nok opptatt av pris og hva man kan spare.

Kan spare 7-800 pr måned

- Man kan fort spare rundt 7-800 kroner i måneden på strømregningen hvis man erstatter for eksempel panelovner med en varmepumpe. På et år blir dette mye penger som man kan bruke til andre ting eller til sparing.

- Men hvordan blir dette "nesten gratis" varmepumpe?

- Det kan best illustreres med et eksempel: Du kjøper en kvalitetsvarmepumpe til 22.900 ferdig montert og finansierer dette med Resurs Bank sitt varmelån over 24 måneder. Lånet er rentefritt og vil koste deg ca 990-, kroner pr måned. Trekker du fra det du sparer i strømutgifter, så vil ikke varmepumpen koste deg mange hundrelappene. Med en stor enebolig og høyt strømforbruk vil du selvfølgelig spare enda mer og da kan man kalle dette for en gratis varmepumpe, sier Pham.

- Og tenk når de 24 månedene er over og varmepumpen er nedbetalt, da har du en minibank på veggen, legger han til.

Man kan fort spare rundt 7-800 kroner i måneden på strømregningen hvis man erstatter for eksempel panelovner med en varmepumpe. På et år blir dette mye penger som man kan bruke til andre ting eller til sparing.

Bruker ikke opp på aircondition

- Hvor mye strøm bruker en gjennomsnittsfamilie i dag og hvor mye kan man spare med varmepumpe?

- En gjennomsnittsfamilie med en enebolig på 180 kvm bruker ca 25.000 kW timer i strøm pr år, viser tall fra strøm.no.

- Bransjen beregner at i gjennomsnitt går 60 % av dette til oppvarming, det vil si cirka 15.000 timer. Og av det kan man spare 60-70% med varmepumpe. Da sparer man fort 9-10.000 kroner pr år. Noen vil spare litt mindre, andre kan spare mer. Og hvor mye man sparer vil selvsagt være avhengig av strømprisen og enkelte andre faktorer, sier Pham.

- Og så blir innsparingen brukt opp på kjøling om sommeren?

- Det er en misoppfatning blant mange. Kjølesesongen i Norge er som oftest veldig kort. Og en varmepumpe bruker mye mindre strøm til kjøling enn oppvarming.

Bransjen beregner at i gjennomsnitt går 60 % av dette til oppvarming, det vil si cirka 15.000 timer. Og av det kan man spare 60-70% med varmepumpe. Da sparer man fort 9-10.000 kroner pr år.